Vettem egy gépet

A vállalkozás, annak tevékenysége, a cég mindennapi működtetése kívülről egy igen könnyed és egyszerű feladatnak tűnhet, belülről azonban közel sem ennyire könnyed és egyszerű a helyzet, mert rengeteg napi probléma mellett még a jogszabályok tengerével és a szabályozási rendszer hihetetlen fordulataival is meg kell küzdeni, nem csak napi, projekt szinten is.

Az természetes, hogy ha egy cég indul, kellenek külső szolgáltatók, és az is viszonylag egyértelmű, hogy koránt sem mindegy, már az elején, hogyan választunk. Nekem hála a jó égnek bebizonyosodott már többedszerre, hogy sikerült minden területre igen jó partnereket találnom. Legutóbb például a gépek üzembe helyezése került terítékre, amiről én megmondom őszintén nem is tudtam, hogy ennyire egy szabályozott és keretek közé terelt dolog lett, még egy építkezés területén belül is, de így van, és ha nem lett volna segítségemre az activesafety csapata biztos, hogy most bírságra számíthatnék, mert miért is ne kaptam volna rögtön a projekt aktiválása után egy hatósági ellenőrzést.

Mert hát én úgy gondoltam, hogy egy bővítési, fejlesztési terv arra szolgál, hogy megvalósítsák, és annak nyilván része a beszerzés és üzembe helyezés, de nem gondoltam, hogy ez ennyire szabályok közé szorított dolog lenne, még nem a szakember felvilágosított arról, hogy ennek bizony kialakított rendszere van, mely nem csak a használat kezdetét jelenti, de természetesen, mint minden munkavédelmi feladatban, így ebben is állnak rendelkezésemre, és egy szempillantás alatt kialakítottak mindent, ami a jogszerű és szabályszerű üzembe helyezéshez kell. Én csak ámultam, és nagyon örültem, hogy annak idején ezt a céget bíztam meg a feladatkörrel, mert bizony én most begurítottam volna a gépet a területre a kulccsal, és mosolyogva átadtam volna a kollégáknak használatra. A jelenlegi ellenőrzés pedig biztosan nem nézte volna ezt annyira jó szemmel. Ebben is biztos vagyok.