Egy új kezdet nehézségei

Én, amikor belevágtunk a családi gazdaság kialakításába már valahol éreztem, hogy nem lesz a közös munkának és a cégnek sikere, mert annyira szerteágazó a család összetétele, az emberek stílusa és munkához való hozzáállása, hogy szinte biztos voltam benne, hogy hosszú távon nem lehet sikeres a vállalkozás közösen. Persze ez három év működés után ki is domborodott, a kellemetlen az egészben csak az, hogy pontosan akkor, amikor a megalapított cég már kezdett fellendülni, eszköz és gépparkkal rendelkezni. Az alapítás kezdeti nehézségein túl voltunk és kezdhettünk arra koncentrálni, hogy mit hogyan kell üzletileg és persze szakmailag működtetni ahhoz, hogy a termés is a legjobb legyen, megfelelő minőségben, és az eladások is tökéletesen alakuljanak, vagyis a marketing feladatok is sínen legyenek. A szétrobbanás akkor következett be, amikor a tulajdonosok, családtagok már a szakmai kérdésekben sem tudtak megegyezni, mert én az apámmal a minőségre fektettem a hangsúlyt mindig is, a bátyám viszont a mennyiséget szerette volna növelni, akár a minőség rovásának kárán is. Bele is vágott ebbe a folyamatba sajnos aminek a végeredményképp szétváltak útjaink.

Persze nem könnyű egy új céget alapítani a semmiből, de azért anyagi forrásokkal rendelkeztünk, és persze a tapasztalattal, ami az elmúlt négy évben megnehezítette az életünket, vagyis sokkal gyorsabban, sokkal kevesebb buktatóval és sokkal hatékonyabb módon tudtuk már az apámmal újra kezdeni a cégalapítást és a mezőgazdasági vonalon tevékenykedő vállalkozás felépítését. Nem utolsó sorban pedig pontosan tudtuk, hogy kik azok a külső szakmai szolgáltató partnerek, akiknek a segítségével gyorsan és könnyedén el tudjuk juttatni a céget a jövedelmező fázisba.

Például a gépek beszerzésben, a traktor, a tárcsa és az eke terén hihetetlen gyors és hatékony segítséget nyújtott az Umwelt csapata, akiknek örökké hálásak leszünk, mert nélkülük biztosan sokkal de sokkal lassabban és nehezebben tudtuk volna felépíteni a gépparkot, ami nélkül már tudjuk az elmúlt négy év és a másik vállalkozás után, hogy sokkal nehezebb egy jövedelmező működést és piaci helyzetet kialakítani. Persze nem könnyű a család másik felével versenyezni a piacon, de hála a jó égnek a viszonylag normális családi helyzet rendre állt, és üzletről csak a tárgyaló asztalnál esik szó. Egy sokkal felszínesebb, de legalább nyugodt családi helyzet alakult így ki, két családi vállalkozással, akik azt gondolom, hogy a jövőben a régióban a legnagyobb üzleti versenytársak lesznek. Remélem akkor is szépen fogjuk tudni majd működtetni a családi vonalat.